چه عاملی باعث می شود خوردن فروکتوز چاق کننده باشد

پاسخ این سوال در مغز است.

امروزه از فروکتوز به عنوان شیرین کننده در اکثر غذاهای فرآوری شده ، استفاده می شود. بسیاری از متخصصین علم تغذیه معتقدند که افزایش مصرف این ماده ی غذایی رابطه ی مستقیم با رشد چاقی بصورت اپیدمیک دارد. محققین دانشگاه علوم و بهداشت Oregon در تحقیق اخیر مشخص کردند که مغز بعنوان کنترل کننده ی اصلی وزن بدن ، با فروکتوز نسبت به سایر شیرین کننده ها ازجمله گلوگز، به طرز دیگری رفتار می کند.

نتایج این تحقیق بصورت آنلاین در ژورنال Diabetes, Obesity and Metabolism در دسترس است و در ماه مارچ 2011 چاپ خواهد شد.

پرفسور purnell می گوید: ما توانستیم با استفاده از مدلهای حیوانی متوجه شویم که مغز به نوترنیت های مختلف بطور اختصاصی پاسخ می دهد. پاسخ مغز به مواد خورده شده تعیین کننده ی مقدار و میزان خوردن این مواد است.

دانشمندان با استفاده از تکنولوژی های جدیدتر نظیر" MRI کاربردی" توانستند فعالیت مغز انسان را در زمان خوردن مواد مختلف مثلاً کربوهیدراتها و چربی ها بررسی کنند. دانشمندان دریافتند که پاسخ مغز به فروکتوز با پاسخ به گلوگز بسیار متفاوت است.

روش MRI کاربردی یا MRI Functional به محققین اجازه می دهد که فعالیت مغز را در زمان انجام آزمایش بررسی کنند. در این تحقیقات مغز 9 فرد با وزن طبیعی در هنگام انفوزیون فروکتوز، گلوگز و محلول نمکی بوسیله ی MRI کاربردی اسکن شد. دانشمندان بعد از مقایسه ی اسکن های مغزی این سه گروه متوجه ی تفاوت های اختصاصی و جداگانه ای در آنها شدند.

فعالیت مغز در هیپوتالاموس( ناحیه ای از مغز که مقدار خوردن غذا را کنترل می کند) درهنگام دریافت فروکتوز یا گلوگز تحت تأثیر قرار نمی گرفت در حالی که فعالیت ناحیه ی کنترلی در قشر مخ هنگام انفوزیون شکرها (گلوکز و فروکتوز ) پاسخ مخالفی را می داد. فعالیت این بخش (قشر مخ) در هنگام دریافت فروکتوز ممانعت می شد و در هنگام دریافت گلوکز فعال می گردید.

این یافته بسیار مهم است زیرا این ناحیه ی کنترلی از قشر مخ شامل نواحی خاصی است که بنظر   می رسد در تعیین چگونگی پاسخ ما به مزه ی غذاها ، بو و شکل آنها نقش دارد.

در این مطالعه شواهدی در انسان جمع آوری شد که نشان داد پاسخ مغز به مصرف فروکتوز و گلوکز بصورت متضاد است. این موضوع نتایج تحقیقات  انجام شده بر روی حیوانات که نشاندهنده ی ارتباط مصرف فروکتوز و چاقی است را تأیید می کند.

یافته های این تحقیق به مصرف کنندگان و تولید کنندگان نوشیدنیها و غذاها پیشنهاد می کند که در مصرف فروکتوز در غذاهای فراوری شده وسایر غذاها افراط نکنند.

منبع:www.sciencedaily.com